Szabó család Szentendrén - Szentendre a Kádár-korban

Kiállítás Szentendrén és Cegléden
Kapcsolódó projekt: 
StoryMap
Kiállítás házigazda neve: 
Kende Tamás - Száva Borbála
Kiállítás időpontja: 
2011.04.28 08:30 - 2011.12.31 08:30

„Semmi más nem történhetett, egy-két szentendrei muzeológus nagy jó dolgában kinézett az ablakon. s összenevettek… Lehet rajta és benne nevetni, de lehet szeretni is…” (Magyar Narancs)

http://www.litera.hu/hirek/kockas-reszek

„Nem kétséges az sem, hogy A Szabóék Szentendrén az Új Osztály tér- tehát időszemléletét ragadja meg a legkülönbözőbb részletekben; festmények, sátorozó dolgozók, politikusok a szereplői ennek a szcenáriónak, amelyek, akik műalkotásokká moduláltak, akárha Andy Warhol minden művészet, a nem-művészet művészet állítása nyerné itt el, mi mást, mint blaszfémikus alakzatait.”

http://www.mult-kor.hu/20110428_kirakatban_a_kadarkor_szentendren

„A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának új tárlata szakított a hagyományos történeti kiállítás kánonjával s "önmagát elmesélő kiállítás" akar lenni: a kádári évek emblematikus tárgyai - a lakótelepi nappalik vitrinjei, a nippek vagy a különféle variációban megjelenő futók - mellett a dokumentumoknak, hangfelvételeknek, fotóknak és a hatalmas mennyiségű mozgóképes anyagnak magának kell elmesélnie egy lehetséges történetet úgy, hogy a végén a látogató arra is választ kapjon, mi történt Szentendrén és az országban az államszocializmus idején.” 

http://www.kulturpart.hu/latvanypart/24095/szentendren_megtalaltak_kadart

"Valódi diskurzust szeretnénk kialakítani a közönséggel, ezért törekszünk arra, hogy előhívjuk a személyes emlékeket a betérőkből, és reakciókat váltsunk ki belőlük. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy bárki behozhat tárgyakat, dokumentumokat, magánfotókat, filmeket, de elmondhatja saját élményeit is, a privát emlékek pedig bekerülnek a kiállításba, így építve tovább azt" - mutatott rá a kurátor.

http://desztinaciomarketing.hu/1611/a-ketarcu-szentendre-ii-gondolatok-az-%e2%80%99endre-brandrol/

„A közösségi média erejét bizonyítja egy nemrégiben megnyitott kiállítás – „A Szabó család Szentendrén” – is, mely a városi közösségek kooperációjával jött létre, és meglepő őszinteséggel mutatja be Szentendre fent taglalt rögös útját a történelem útvesztőjében.”

http://comment.blog.hu/2011/05/31/rejtely_mit_keresett_a_szabo_csalad_szentendren

„A kurátorok ügyesen megtalálták a kiállítás szervezési elvét, és alaposan végig is viszik a lehetőségeikhez képest. Jó szórakozás, de előtte tessék meghallgatni néhány epizódot.”

http://magyarmuzeumok.hu/kiallitas/238_a_szabo_csalad_szentendren_

„Mindenki a saját narratíváját rakhatja össze, elevenítheti föl, vagy akár élheti meg. A végeredmény mindenki számára más. S bár mindazt, ami a tárlaton látható, valóban nem interpretálhatjuk egy letűnt kor archeológiai emlékanyagaként – sőt: valljuk be őszintén, kevesek nem találnának saját otthonukban legalább egyet az itt bemutatottak közül –, talán mégis tud újat mutatni. Ilyen formában, ilyen teljességgel még soha nem szerepeltek együtt. Az installáció közvetlensége miatt a tárlat több generációt szólít meg közvetlenül: nemcsak a nosztalgiázni, hanem a – hozzám hasonlóan – felfedezni, megismerni vágyókat is. Sikerrel.”

http://muzeumcafe.com/post/6820997735/elo-muzeumcafe-muzeumok-ejszakaja-2011-junius

Népszabadság Révész Sándor: Szentendre, szent család: mindenünk rokonai, Szabóék

„Aki viszont követte a tavaly ősz óta tartó nagy és nyitott készülődést a Facebookon, az tudta, hogy olyan kiállítás alakul itt semmi pénzből, lelkes ifjak és öreg patrióták összeadott erejéből, tudásából és tárgyaiból, amelynek semmi köze a helytörténeti kiállítások hagyományos szelleméhez. Amit a hagyományos szellem elsimít, az van itt kiélezve: a település föl- és kiemelésének nagy ellentmondásai, konfliktusai, prózai háttere.”

HVG A Szabó család Szentendrén. 2011, 18.

„A korabeli fotókat, filmeket, hangfelvételeket (…), plakátokat és tárgyakat, szobabelsőket felvonultató tárlat egyszerre nosztalgikus és kritikus.”

Élet és Irodalom Mélyi József: Tomi és Károly 2011. 19.

„A nyitott és a létrejött közösségi internetes felületek révén továbbgondolható kiállítás a kérdések mellett mindenekelőtt azt mutatja meg, mennyi minden hever kiaknázatlanul Szentendre múltjában. A Képtárból kilépve a néző viszont a feltúrt Fő téren találja magát, és profán módon arra gondol, idejönne-e ma nosztalgiázni a Szabó család.”

Magyar Hírlap Zsigmond Nóra: A lángos még ma is megvan… május 14.

„A kiállításon végighaladva egyértelműen érződik, hogy a kurátorok – Kende Tamás és Száva Borbála – nagyon élvezték a feladatot: szívügyük lehetett létrehozni ezt a tárlatot, amely szerencsére nem nélkülözi a kellő humort, iróniát sem.”  

 Új Szó (Pozsony) Urbán Gabriella: A Szabó család Szentendrén – Szentendre a Kádár-korban. 2011. június 7.

„A járókelők meg-megállnak a kirakatok előtt, felfigyelnek a furcsa tárgyakra: a régi dobozos tévékre, a Sokol rádióra és a Pajtás fényképezőgépre, a kissé kopott turmixgépre, a régi gitárra, szódásszifonra, az 1967-ben ballagók tablójára. A tárlat kurátorai, Kende Tamás és Száva Borbála történészek természetesen azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb ember figyelmét felhívják a kiállításra, ezért fordítottak oly nagy figyelmet már a kirakatokra is.
Lehetett volna akár kissé unalmas, csupafénykép kiállítás, de szerencsére nem ilyen.”

Magyar Narancs ts: Lángosszag június 2.

„Semmi más nem történhetett, egy-két szentendrei muzeológus nagy jó dolgában kinézett az ablakon. s összenevettek… Lehet rajta és benne nevetni, de lehet szeretni is…”

         

Hanganyag: 

You may need: Adobe Flash Player.