Írás
Kép
Fotó

Hauszmann Alajos (1847–1926)

A századforduló korának egyik legismertebb és elismertebb építésze, számos budapesti középület, magánház és villa tervezője, a műegyetem tanára, majd rektora, az MTA tagja 1882-ben építette meg a szentendrei Anna-völgyben nyaralóját.

Hauszmann kötődése városunkhoz többszálú volt. Szenvedélyes vadászként hatalmas erdőterületeket bérelt a várostól, ahol nemcsak maga, hanem messzi földről érkező, gyakran magas rangú vendégei is űzték a vadat. „1884-től 1916-ig voltam birtokában a szentendrei erdő vadászatának, és ezen 32 év alatt éltem át és élveztem mindazt, amit egy ideális vadászterülettől csak kívánni lehet” – írja naplójában. A helyi közéletben is szerepet játszott, 1913-ban őt kérték fel az újonnan alakult Szentendrei Városfejlesztő Egyesület tiszteletbeli elnöki posztjára. Mint virilis (legtöbb adót fizető) képviselő, Ábrányi Emil költővel együtt támogatta a város villamosításának ügyét. Leánya, Hüttl Dezsőné, Gizella volt a zászlóanya a Római Katolikus Legényegylet 1902-es zászlószentelésén. Nyaralója kertjében a budai vár ásatásakor előkerült kőmaradványokat helyezett el, valamint különleges fákkal, virágokkal ültette be. Mára mindennek csak nyomai maradtak.

New York Café

A budapesti Nagykörút egyik legimpozánsabb épülete, a New York-palota kezdetekkor biztosítótársasági székházként üzemelt. Építésekor az elképzelés egy eklektikus stílusú, hatalmas épület elhelyezése volt a város központjában. Az épületet az akkoriban Szentendréhez is szorosan kötődő Hauszmann Alajos tervezte. 1894-es átadását követően a földszinten berendezett, pompás New York Kávéház hamar az irodalmi és művészi élet központjává vált: a művészek, írók és költők kedvenc gyülekezőhelyeként vonult be a történelembe és a magyar kultúrhistóriába. A hely a kiegyezés korának ikonikus színtere volt. Szépsége máig hat, 2011-ben és 2013-ban elnyerte a Világ legszebb kávéháza címet.

FMC

A kiállítás első terme: Hauszmann Alajos

Értékeld a tartalmat:
Még nincs értékelve
Kapcsolódó szülő tartalmak: