Kép
Fotó
1960-as évek

Az ausztriai földbirtokos, Fachleitner Mihály az 1880-as években telepedett le Szentendrén. A régi Püspök (ma Alkotmány) utcában vásárolt házat. Ekkor tombolt a filoxéra kis hazánkban, tetemes pusztítást végezve a város szőlőiben. Fachleitner gazda nagy lendülettel hozta létre ameriakai alanyokra oltott szőlőtelepét, és maga is az ellenálló fajtákkal ültette be saját birtokait. Egy 1907-es ujsághirdetése szerint csemege- és borszőlő oltványokat kínál megfizethető áron, minden bizonnyal jelentős szerepe volt abban, hogy a szentendrei szölőkultúra, ha nem is eredeti gazdagságában, de a régi hagyományokon kisebb mértékben újraéledt. Gazdasági tevékenysége előtt hajoltak meg a városiak, amikor a Bogdányi utcáról házához vezető sikátort róla nevezték el.

A Fachleitner köz akkor lett Ferenczy, amikor a másik, személyéhez fűződő legenda 1945 után felülírta a korábbit. Az még sem lehet, hogy a Fő térhez közeli utcácska egy ausztriai földbirtokos németes hangzású nevét viselje... Fachleitner volt az, aki Alkotmány utcai házának egyik lakrészét szintén az 1880-as évektől átengedte Ferenczy Károly festőművésznek és feleségének, Fialka Olgának. De ez a történet már jóval ismertebb.

Az élő emlékezet pedig úgy is számon tartja a házat, mint a dalmátok Keresztény Munkásegyletének (Dalmát-egylet, „népi” nevén Kapásegylet) székhelye.

A ház Alkotmány utcai oldalán emléktábla szól az egykor benne élőkről. A mellékelt fotón a Dunára tekintő, nagyablakos, fűrészelt oromdíszes Ferenczy-műterem egy részlete látható a Bogdányi utca felől.

 

2012
2012
FEMUZ

Fachleitner gazda és háza

Értékeld a tartalmat:
Még nincs értékelve
Kapcsolódó szülő tartalmak: